Luna europeană a creierului la Cluj

Luna mai 2013 a fost desemnată de către Comisia Europeană pentru Cercetare și Inovare drept „Luna Europeană a Creierului”. Pentru a marca evenimentul, Școala Clujeană de Psihologie Clinică și Psihoterapie (prin Institutul Internațional pentru Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată și prin Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai) organizează o serie de evenimente menite să promoveze conștientizarea eforturilor de investigare științifică a creierului uman în rândul publicului larg.

Evenimentele organizate în cadrul Lunii Europene a Creierului de către Școala Clujeană de Psihologie Clinică și Psihoterapie sunt enumerate și descrise pe scurt mai jos. Pentru detalii privind activitățile, locațiile și datele de desfășurare a evenimentelor, vă rugăm consultați pagina Facebook a Institutului Internațional pentru Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată.

1. Ziua Porților Deschise ale Platformei SkyRa de Imagistică Avansată –RMN/EEG- în Științe Cognitive Clinice

Acest eveniment, deschis publicului larg, va consta în vizitarea infrastructurii de neuroimagistică, disponibilă în cadrul Institutului Internațional pentru Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală din cadrul Universității Babeș-Bolyai. În cadrul evenimentului, vizitatorii vor primi informații de bază referitoare la utilitatea și specificul examinării creierului prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), vor putea vizita expoziția de postere organizată pe tema investigării științifice a creierului, vor putea asista la o examinare cerebrală realizată în scop demonstrativ și vor putea cere informații suplimentare referitoare la posibilitatea de a participa în viitor ca voluntari în studii RMN. Tot în cadrul Zilei Porților Deschise ale Platformei SkyRa, vizitatorii interesați vor putea obține informații despre demențe și vor putea beneficia de screening pentru demență (în caz de suspiciuni, persoana va putea beneficia gratuit de evaluare psihiatrică).

2.  Prelegere deschisă (în limba engleză) la Universitatea Babeș-Bolyai: Dr. Claudio Gentili (University of Pisa, Italy)- ”Is our brain ever truly at rest?”

3. Atelier „Demitizarea creierului” adresat publicului larg

Obiectivul atelierului este demontarea unor mituri referitoare la funcționarea creierului; atelierul  va  fi susținut de specialiști din cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie.

4. Concurs de eseuri adresat elevilor de liceu

Concursul de eseuri, intitulat „Cum vom investiga creierul peste 20 de ani”, se adresează elevilor de liceu și este organizat în intervalul  18 aprilie – 21 mai 2013. Eseul va consta într-o lucrare originală de minimum 500 de cuvinte, redactată în Word, cu Times New Roman, 12, la distanță de 1.5 rânduri. Tema lucrării constă în prezentarea modalităților de dezvoltare ale instrumentelor, sarcinilor și testelor actuale de investigare a creierului în următorii 20 de ani, precum și a importanței (sau câștigurilor) pe care aceste dezvoltări inovative le vor aduce. Echipa noastră va selecta şi va premia trei dintre cele mai bune eseuri.

5. Concursul „Vreau să fiu voluntar!”

Concursul se desfășoară pe facebook până în 21 mai 2013 și este adresat publicului larg. Tot ce trebuie să faceți este să vizitați pagina noastră Facebook și să ne spuneți de ce ați vrea să fiți voluntar într-un studiu de investigare științifică a creierului. La încheierea concursului, în mod aleatoriu va fi desemnat un câștigător, care va putea beneficia gratuit de o examinare cerebrală RMN standard în cel mai performant aparat RMN din Transilvania.

6. Proiecție de film în scop educațional, pe tema funcționării creierului uman, urmată de discuții cu specialiști invitați (medici, psihologi). Filmul ales este „Test Your Brain” (National Geographic, 2011) și prezintă 135 de minute despre cât de ușor pot fi păcălite percepția, atenția și memoria noastră.