Conferinţă de Presă – Roboţii de pe Avalon; 9 mai 2011

ROBOŢII DE PE AVALON –Vino să-l cunoşti pe Nao, robotul inteligent!

Invitaţie conferinţă de presă

 

Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca are plăcerea să vă invite în data de 9 mai 2011, de la ora 10:00, la prezentarea robotului inteligent Nao, în clădirea Avalon, pe strada Republicii, nr. 37, Cluj- Napoca. Robotul Nao, creat de firma Aldebaran Robotics în anul 2005, este în prezent cel mai folosit robot umanoid în cercetare, în lumea întreagă. Mai mult de 1000 de roboţi de tip Nao sunt folosiţi în 300 de laboratoare de cercetare din peste 30 de ţări. Nao a fost adus la Cluj pentru a fi testat clinic în cadrul Platformei de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală (Platforma Matrix) a Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, în colaborare cu Centrul Autism Transilvania. Acest lucru a devenit posibil datorită colaborării dintre Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie reprezentată de Prof. Dr. Daniel David şi Prof. Dr. Adriana Ţăpuş de la École Nationale Supérieure de Techniques Avancées din Paris, Franţa.

Această cercetare vizează copiii cu autism cu o capacitate redusă de a detecta faptul că sunt imitaţi de către o altă persoană. Studiul testează reacţia copiilor cu autism atunci când sunt imitaţi de către un agent nonuman (robotul Nao). Autismul este o tulburare neurobiologică care afectează abilităţile sociale ale persoanei, astfel încât comportamentul oamenilor devine neinteligibil pentru persoanele cu autism. De aceea, copiii cu autism preferă interacţiunea cu obiectele în locul interacţiunii umane. Studiile realizate până acum în domeniu recomandă utilizarea roboţilor în terapia copiilor cu autism, deoarece roboţii sunt mai predictibili, mai stabili în interacţiune şi mai puţin complecşi decât partenerii umani. Mai mult, robotul fiind unul umanoid, ne aşteptăm ca abilităţile achiziţionate în interacţiunea cu robotul să poată fi transferate în interacţiunea cu agenţii umani.

Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapii are deja o tradiţie în cadrul proiectelor de dezvoltare şi implementare a terapiilor asistate de roboţi inteligenţi (Roboterapie).

Nao calcă, astfel, pe urmele lui Probo, robotul inteligent dezvoltat de cercetătorii belgieni, sosit la Cluj în luna ianuarie a acestui an, folosit tot pentru aplicaţii în terapia copiilor cu autism.

De asemenea, psihologii clujeni participă, alături de cercetători din Anglia, Italia şi Spania, la crearea unui robot destinat tratamentului pacienţilor cu tulburări depresive majore. Procesul de construcţie a robotului se va derula într-un consorţiu internaţional, printr-un grant finanţat de Comisia Europeană;

În această săptămână se află la Cluj Prof. Dr. Adriana Ţăpuş şi studentul doctorand Amir Aly, de la École Nationale Supérieure de Techniques Avancées din Paris.

Conferinţa de presă, la care vor participa Nao, cercetătorii francezi, Daniel David (directorul Platformei Matrix) şi Alina Rusu (directorul Laboratorului Data de pe Platforma Matrix), din partea catedrei clujene, şi colaboratori de la Centrul Autism Transilvania, va fi găzduită în Clădirea Avalon, din cadrul Institutului de Psihoterapie din Cluj (str. Republicii, nr. 37).

 

            Mai multe amănunte despre Nao şi programele de cercetare ale psihologilor clujeni găsiţi în materialul de presă ataşat. Vă aşteptăm cu drag!

 

            Pentru detalii suplimentare: Alina Rusu (nr. de telefon: 0746566311, mail: alinasrusu@yahoo.com).

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

NAO, ROBOTUL INTELIGENT

 

Cine este Nao?

Nao este un robot umanoid dezvoltat de firma Aldebaran Robotics. Nao este folosit în momentul de faţă pentru cercetare si educaţie în peste 300 de universităţi din 30 de ţări.

Aldebaran Robotics estimează că în anul 2012 va scoate pe piaţă o variantă comercială a robotului.

 

Ce poate Nao să facă?

Nao are abilitatea de a vedea, de a auzi, de a simţi şi de a comunica. Mişcările sale sunt fluide, are abilitatea de a detecta si de a ocoli obstacolele.

 

Utilizări ale lui Nao:

Nao este folosit pentru cercetări in robotică, inteligenţă artificială, aplicaţii medicale, studii asupra variabilelor psihologice implicate în interacţiunea om-robot.

 

Câteva programe în care Nao este implicat:

Programul Aliz-E, dezvoltat de Universitatea  din  Plymouth şi coordonat de Dr. Tony Belpaeme, îşi propune să analizeze evoluţia interacţiunii dintre copii şi robotul Nao pe o perioadă mai lungă de timp. În acest scop, testarea interacţiunii dintre copii şi robot se realizează într-un studiu de eficacitate în cadrul Secţiei de Pediatrie a Spitalului San Rafaelle din Milano, Italia.

 

Nao este folosit la Universitatea Notre Dame din Notre Dame, U.S. în cadrul unui program coordonat de profesorul Joshua Diehl. Robotul este utilizat pentru a simplifica diferite comportamente sociale precum gesturile, expresile faciale şi limbajul şi pentru a învăţa copii cu autism în ce contexte să folosească aceste comportamente şi ce sens să le atribuie.

 

Un alt proiect în care Nao este implicat se numeşte Knowledgable Service Robots for the Aging (KSERA) şi este coordonat de Universitatea Tehnică din Eindhoven din Olanda.

În cadrul proiectului, Nao este utilizat pentru a oferi atât suport emotional persoanelor vârstnice, cât şi pentru a monitoriza indicatorii fiziologici ai persoanelor aflate în nevoie şi pentru a contacta un serviciu medical în situaţii de urgenţă. De asemenea, robotul este capabil să evalueze starea mentală şi emoţională a persoanei şi să propună activităţi care să îmbunătăţească stărea afectivă a persoanei.

 

Evenimente importante la care Nao participă:

La expoziţia de la Shanghai din 2010, Nao a fost ambasadorul tehnologiei franceze. Pe 21 iunie 2010, 20 de roboti Nao au realizat un dans sincronizat şi autonom pentru 10 minute pe piesa Bolero, de Maurice Ravel.

 

Dupa ce, in 1997, robotul IBM Deep Blue a înfrânt campionul mondial la şah din acel an, cercetatorii din domeniul inteligenţei artificiale şi a roboticii şi-au propus ca în aproximativ 50 de ani, să organizeze primul meci de fotbal între oameni şi roboţi. În acest scop, din anul 1997, se organizează un campionat mondial de fotbal între roboţi.

În anul 2007, Nao a fost selectat ca platforma robotică oficială pentru Robocup, campionatul de fotbal cu roboţi.

 
Demo cu Nao imitând mişcările unei persoane :
 
http://www.ensta-paristech.fr/~tapus/HRIAA/media/videos/naoMirroring3.wmv