Institutul Internațional de Psihoterapie

Institutul Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată

Institutul Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată este un ”spin-off” academic al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie înfiinţat la nivelul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) de către UBB şi de către Albert Ellis Institute din SUA. Institutul are ca obiective: (1) studiul optimizării şi dezvoltării personale; (2) promovarea sănătăţii psihice şi prevenirea îmbolnăvirilor şi (3) tratamentul tulburărilor psihice şi psihosomatice care implică în etiopatogeneză mecanisme psihologice.

În acest scop, Institutul desfăşoară:

  • Cercetare fundamentală/de bază/exploratorie – identificarea mecanismelor psihologice implicate în tulburările psihice. Paradigma de lucru este cea a ”clinical cognitive (neuro)sciences”.
  • Cercetare translaţională – utilizarea mecanismelor implicate în tulburările psihice – identificate de noi sau de alte grupuri de cercetare – pentru elaborarea unor noi tratamente psihologice. Paradigma de lucru este ”clinical science”.
  • Cercetare aplicativă – testarea în studii clinice controlate a unor noi protocoale clinice inovative. Analiza acestora se face multinivelar: (1) rezultate de tip ”efficacy” şi ”effectiveness”, (2) teoria/mecanismele schimbării şi (3) analiza cost-beneficiu. În aceste protocoale se utilizează tehnologii avansate de tip robotic, realitate virtuală, online, ”telecommunication”, ”computer-based”. Paradigma majoră este cea de tip ”personalized evidence-based psychological treatments”.
  • Cercetare de tip dezvoltare-inovare – urmăreşte cercetări care investighează modul în care tratamentele inovative sunt asimilate ca standarde de bună practică şi barierele care împiedică diseminarea lor. Paradigma de lucru este cea de tip ”scientist-practitioner”.

Rezultatele obţinute au fost publicate în reviste prestigioase din literatura internaţională de profil. De asemenea, rezultatele Institutului au făcut ca unele strategii clinice pentru diverse tulburări să fie incluse în premieră în Ghidurile Clinice Internaţionale de Tratament pe baza cercetărilor realizate în cadrul Institutului.

Institutul este un cadru de cercetare internaţional, în care echipe interdisciplinare să-şi desfăşoare activităţile de cercetare aici, în paradigma ”brain-gain”. În acest moment în cadrul Institutului avem proiecte în derulare implementate de echipe de cercetare şi de cercetători de la universităţi de prestigiu (ex. Universitatea Oxford) din următoarele ţări: Belgia, Italia, Spania, Suedia, SUA, UK. Institutul Internaţional de Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată este un institut care derulează programe de excelenţă ale UBB (conferindu-i-se în acest sens diploma de excelenţă UBB) şi care a fost recunoscut CNCSIS.

Principala infrastructură de cercetare a Institutului este organizată în două platforme  majore, ambele făcând parte din infrastructura strategică de cercetare a UBB (rUBB).

Platforma de Psihoterapie prin Robotică/Roboterapie și Realitate Virtuală – Platforma PSYTECH-MATRIX

Platforma include mai multe laboratoare și tehnologii care se centrează în jurul uneia dintre direcțiile principale de cercetare ale Institutului, anume integrarea dintre psihologie și tehnologie pentru promovarea serviciilor de sănătate mintală, validate științific.

  • Laboratorul „Holodeck – Star Trek” (Cubul Virtual);
  • Laboratorul „Stress Control”;
  • Laboratorul „Data/Robot-based Therapy”;
  • Laboratorul „Digital Affective Technologies for Therapy and Assessment”;
  • Laboratorul „Digital Enhanced Cognitive-behavioral Therapies for Children, Adolescents and Parents”;
  • Laboratorul „Tehnologii/Inginerii Psihologice pentru Sănătate”.

Platforma de Imagistică Avansată – MRI/EEG – în Științe Cognitive Clinice – Platforma SkyRa

Elementul central al platformei îl reprezintă un aparat RMN de 3T Siemens Skyra, singurul din România. Pe lângă aparatul RMN; platforma mai are în dotare un sistem EEG EMS Pegasus/Phoenix (http://www.emsbiomed.com/) cu 32 de canale, capabil să înregistreze și potențiale evocate și sincronizare cu programele uzuale de prezentare de stimuli vizuali; sisteme de stimulare audio și foto-stimulare integrate. Platformei îi sunt asociate și două laboratoare specializate.

  • Laboratorul pentru Cercetarea Tulburărilor de Somn și a Psihobiologiei Circadiene;
  • Laboratorul de Cercetare a Minții Umane și Complexității.