Platforma SkyRa

Platforma de Imagistică Avansată – MRI/EEG – în Științe Cognitive Clinice – Platforma SkyRa

Elementul central al platformei îl reprezintă un aparat RMN de 3T Siemens Skyra, primul din România. Caracteristici principale ale aparatului sunt:

  • Câmp magnetic de 3 Tesla (3T);
  • Circumferință largă (Open Bore) de 70 de cm;
  • Bobină pentru cap de 32 de canale, una dintre cele mai avansate bobine pentru cap disponibile;
  • Alte bobine: bobină de corp de 18 canale; bobină de cap/gât de 20 de canale; bobină de coloană de 32 canale; bobină flexibilă mică; bobină flexibilă mare;
  • Gradienții de câmp performanți (XQ, dezvoltând 45 mT/m@ 200 T/m/s);
  • Aparatul este dotat cu sistemul TIM (permite combinarea mai multor bobine în aceeași achiziție, antenele fiind compatibile cu achiziția în paralel);
  • Permite toate analizele care intră în funcționalitatea unui scanner 3T standard (imagistică angiografie; imagistică cardiologie; imagistică abdominală; imagistică de perfuzie; imagistică de difuzie tensorială; imagistică de vizualizare tracte nervoase; imagistică funcțională; difuzie; imagistică dinamică de sân; spectroscopie);
  • Monitor LCD portabil și compatibil cu câmpul magnetic necesar studiilor fMRI, având diagonala de 32’ și rezoluția de 1920×1080;
  • Sistem de monitorizare și înregistrarea bătăilor inimii și a pulsului în timpul achizițiilor imagistice, compatibil cu câmpul magnetic;
  • Include toate secvențele de bază și toate protocoalele necesare pentru cercetare în neuroimagistică (secvențe EPI pentru difuzie, perfuzie, fMRI), precum și câteva pachete opționale pentru cercetare avansată, cum este spectroscopia cu protoni (atât Single Voxel, cât și Chemical Shift), arterial spin labeling (ASL 2D; o tehnică inovativă care folosește apa din sângele arterial ca agent endogen de contrast pentru a evalua non-invaziv perfuzia);
  • Sistemul dispune de o stație de post-procesare (syngo MR Workplace), echipată cu un pachet comprehensiv pentru procesarea și vizualizarea fMRI BOLD – syngo BOLD 3D evaluation, capabil să îmbine rezultatele imaginilor BOLD aflate în curs de achiziție și a imaginilor anatomice 3D în timp real, pe stația de achiziție;
  • Sistemul este conectat și sincronizat cu un sistem de stimulare, NNL Basic fMRI, necesar pentru implementarea paradigmelor experimentale în cercetarea neuroimagistică (pacienții pot fi examinați în timp ce execută diverse sarcini). Sistemul de stimulare include un modul de prezentare a stimulilor (echipat cu un software de prezentare), cât și un modul de răspuns și feedback, care poate înregistra răspunsurile pacientului.
  • Un server PACS pentru salvarea și accesarea securizată a datelor RMN si fMRI, precum și două stații performante utilizate la post-procesarea, analizarea și interpretarea datelor RMN si fMRI.

Pe lângă aparatul RMN; platforma mai are în dotare un sistem EEG EMS Pegasus/Phoenix cu 32 de canale, capabil să înregistreze și potențiale evocate și sincronizare cu programele uzuale de prezentare de stimuli vizuali; sisteme de stimulare audio și foto-stimulare integrate.

Aceste infrastructuri sunt utilizate cu succes în cadrul mai multor laboratoare, cu activități interdisciplinare centrate pe direcțiile principale de cercetare ale Institutului.


Laboratorul pentru Cercetarea Tulburărilor de Somn și a Psihobiologiei Circadiene

coordonator: Cercetător asociat dr. Bogdan Voinescu

Laboratorul este afiliat la European Sleep Research Society și cuprinde în dotare patru actigrafe Somnowatch, din care două cu EEG.


Laboratorul de Cercetare a Minții Umane și Complexității

coordonator: Conf. univ. dr. Robert Balazsi

Laboratorul abordează teme variate și complexe din sfera psihologiei clinice și cognitive, dezvoltare cognitivă și educație, metode de cercetare și de analiză a datelor comportamentale, fiziologice și de neuroimagistică, modelarea comportamentelor și proceselor cognitive complexe. În prezent, laboratorul are un proiect ce vizează aplicații ale efectului de testare (testing effect) în educație, în colaborare cu Department of Cognitive Science, Budapest University of Technology and Economics.


Laboratorul de Cercetare în Imagistică Clinică prin Rezonanță Magnetică (RMN)

coordonator: Prof. univ. dr. Anca Dobrean; responsabil: CS III dr. Ruben Emanuel Nechifor

Laboratorul monitorizează, prin tehnici avansate de MRI clinic eficacitatea (1) agenților de contrast și (2) a medicației propuse ca soluții la diferite patologii și psihopatologii. De asemenea, se derulează studii comparative al senzitivității sistemelor MIR clinic de 3T în scopul acurateții diagnosticării precoce a diferitelor patologii.


Laboratorul de Tehnologii Avansate de Imagistică prin Rezonanță Magnetică (RMN)

coordonator: Prof. univ. dr. Anca Dobrean; responsabil: CS III dr. Ruben Emanuel Nechifor

Laboratorul contribuie la dezvoltarea de noi produse software utilizate de scannerele MRI clinice (1) pentru creșterea rezoluțiilor imaginilor obținute folosind aceleași facilități hardware dar într-un mod mai productiv și (2) pentru creșterea confortului pacientului prin reducerea timpilor de achiziție, respectiv (3) pentru extinderea aplicabilității acestora și (4) pentru reducerea invazivității umane.

Aceste activități se desfășoară în parteneriat cu producătorul scannerelor MRI clinice (Siemens) utilizând platforma dedicată (IDEA) sau platforme open source (de ex. PulSeq).


Metode de acces, condiții de utilizare și orar de funcționare

Platforma este accesibilă cercetătorilor din UBB, sau alte universități din țară și străinătate, în urma aprobării unei solicitări scrise adresate Directorului Institutului (ancadobrean@psychology.ro).

Solicitarea trebuie să precizeze scopul activității (ex. cercetare, educațional, servicii clinice, informare/comunitate), nivelul de ocupare al Platformei, perioada în care se vor desfășura și o descriere a activităților în care se dorește a fi implicată Platforma.

Orarul de funcționare este de Luni până Vineri de la 8 la 16 dar se ajustează în funcție de solicitările existente.