Platforma de Psihoterapie prin Robotică/Roboterapie și Realitate Virtuală – Platforma PSYTECH-MATRIX
Platforma include mai multe laboratoare și tehnologii care se centrează pe integrarea dintre psihologie și tehnologie pentru promovarea serviciilor de sănătate mintală, validate științific, una dintre direcțiile principale de cercetare ale Institutului.
Laboratorul „Holodeck – Star Trek” & Cubul Virtual
coordonator: Prof. univ. dr. Daniel David; responsabil: Lect. univ. dr. Silviu Matu
Laboratorul cuprinde un sistem EON Reality ICube cu patru pereți de proiecție. Sistemul proiectează imagini 3D perceptibile cu ajutorul unor ochelari cu shutter activ, la o frecvență de 96Hz. Interacțiunea cu utilizatorul se realizează în mod natural printr-un sistem de tracking Natural Point bazat de pe lumină infraroșie.
Laboratorul „Stress Control”
coordonator: Prof. univ. dr. Daniel David; responsabil: Lect. univ. dr. Silviu Matu
Laboratorul cuprinde un sistem de realitate virtuală de tip HeadMounted Display (HMD; cască de realitate virtuală) având un software dedicat pentru tratamentul tulburărilor de anxietate, dezvoltat de VirtuallyBetter. Sistemul poate fi folosit pentru exerciții de antrenare a abilităților sociale și învățarea tehnicilor de relaxare. Laboratorul rulează și un software de realitate virtuală dezvoltat pentru tratamentul stresului post-traumatic dobândit în conflictele armate (Virtual Irack și Virtual Afganistan).
Laboratorul este dotat cu ultima generație de căști de realitate virtuală Oculus Rift și HTC Vive care folosesc aplicații de realitate virtuală imersivă de înaltă rezoluție pentru tratamentul tulburărilor de anxietate. Pe aceste căști se poate rula o aplicație inovativă destinată modificării bias-urilor cognitive (atenționale, mnezice și de interpretare), dezvoltată împreună cu EON Reality.
Pentru măsurători psihofiziologice, laboratorul este dotat cu un sistem BIOPAC MP150 capabil să înregistreze semnale psihofiziologice (EKG, GSR, EMG) relevante pentru studiul emoțiilor. Acesta poate fi sincronizat cu sistemele comune de prezentare de stimuli vizuali și auditivi. Este disponibilă și o cască EEG cu 32 de canale wireless (EMOTIV Flex).
De asemenea, sunt disponibile mai multe sisteme de realitate virtuală mobile care implică utilizarea unor căști Samsung Gear VR și a unor telefoane smartphone, alături de dispozitive de tip wearable (ex. dispozitivul E4 produs de Empatica) pentru monitorizarea activității fizice și psihofiziologice. Infrastructura laboratorului cuprinde și un sistem de mobil de eye-tracking SMI.
Laboratorul „Data/Robot-Based Therapy”
coordonator: Prof. univ. dr. Daniel David; responsabil: Lect. univ. dr. Silviu Matu
Laboratorul are o serie de roboți terapeutici (NaoEvolution, Pleo, Keepon, Romibo, Robonova) utilizați pentru livrarea intervențiilor psihologice mediate de roboți.
Laboratorul „Digital Affective Technologies for Therapy and Assessment”
coordonator: Prof. univ. dr. Oana David
Laboratorul are în dotare numeroase dispozitive mobile (telefoane, tablete) pentru dezvoltarea și testarea unor intervenții inovative privind promovarea sănătății mentale livrate cu ajutorul aplicațiilor mobile.
Laboratorul a dezvoltat și mai multe aplicații mobile destinate prevenției problemelor emoționale, atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru populația de adulți.
Laboratorul „Digital Enhanced Cognitive-Behavioral Therapies for Children, Adolescents and Parents”
coordonator: Prof. univ. dr. Anca Dobrean; responsabil Lect. univ. dr. Costina Păsărelu
Cuprinde un sistem de realitate virtuală de tip HMD „Virtual Classroom” care poate fi folosit pentru diagnosticul și tratamentul ADHD. Sistemul simulează un mediu școlar în care pot fi manipulați distractorii, complexitatea sarcinii și pot fi măsurați indicatori obiectivi (ex. performanța în sarcini cognitive, nivelul de activitate – pe baza tracker-ului inerțial din cască).
Laboratorul a dezvoltat și administrează mai multe platforme online destinate prevenției și intervenției pentru problemelor emoționale și comportamentale ale copiilor și adolescenților (REBTonAd, ADHDCoach).
Laboratorul „Tehnologii/Inginerii Psihologice pentru Sănătate”
coordonator: Lect. univ. dr. Silviu Matu
Laboratorul are în dotare două sisteme terapeutice pentru livrarea de intervenții psihologice asistate de roboți sociali pentru copiii cu tulburare de spectru autist. Ambele sisteme au fost dezvoltate și testate în cadrul proiectului DREAM, finanțat de Comisia Europeană. Unul dintre ele permite oferirea de intervenții într-o formă de autonomie supervizată. Robotul identifică comportamentul copilului și răspunde în acord cu planul de tratament, după ce răspunsul este verificat mai întâi de un psiholog, în baza unui set de senzori care captează interacțiunea robot-copil și a unui sistem computerizat de analiză și răspuns. Cel de al doilea sistem este unul mobil și flexibil care folosește o tabletă cu o aplicație dedicată pentru controlul robotului și al secvenței de tratament.
Metode de acces, condiții de utilizare și orar de funcționare
Platforma este accesibilă cercetătorilor din UBB, sau alte universități din țară și străinătate, în urma aprobării unei solicitări scrise adresate Directorului Institutului (ancadobrean@psychology.ro).
Solicitarea trebuie să precizeze scopul activității (ex. cercetare, educațional, servicii clinice, informare/comunitate), nivelul de ocupare al Platformei, perioada în care se vor desfășura și o descriere a activităților în care se dorește a fi implicată Platforma.
Orarul de funcționare este de Luni până Vineri de la 9 la 17 dar se ajustează în funcție de solicitările existente.