Comunicat de Presă
Forumul “Latini Dies” a fost conceptul în anul 1986 de un grup de psihologi şi psihiatri de marcă la nivel internaţional (ex. J. Cottraux, O. Fontaine, G.F. Goldwurm) pentru a promova psihoterapiile cognitiv-comportamentale în „ţările latine”. S-a mizat pe ideea ca aceste terapii elaborate în „mediul anglo-american” necesită anumite adaptări „mediului latin”. Congresele Internaţionale ale Forumului au fost organizate până acum în „ţările latine” cu tradiţie şi forţă în acest domeniu (ex. Franţa, Italia, Portugalia, Spania, ţările din America Latina etc.). Pentru prima data în istoria acestui Forum, Congresul Internaţional „Latini Dies” a fost organizat în România la Cluj-Napoca în 28-30 Septembrie 2007, reunind peste 100 de participanţi din Europa şi SUA (ex. Franţa, Italia, Belgia, România, SUA). Acesta este un semn al forţei şi maturizării şcolii româneşti de psihoterapii cognitive şi comportamentale reprezentată prin Universitatea Babeş-Bolyai – Institutul Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mentală Aplicată şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală este astăzi cea mai răspândită formă de psihoterapie care, modificând gândurile iraţionale/disfuncţionale în gânduri raţionale/funcţionale, prin tehnici psihologice de restructurare cognitivă, şi comportamentele dezadaptative în comportamente adaptative, prin tehnici de modificare comportamentală, contribuie semnificativ la promovarea sănătăţii şi tratamentul tulburărilor care implică factori psihologici (ex. în tulburări de anxietate, tulburări de tip depresiv, tulburări ale comportamentului alimentar, tulburări ale comportamentul sexual, consumul de alcol etc.).
Tema Congresului organizat în România la Cluj-Napoca între 28-30 septembrie, 2007 (str. Sindicatelor nr. 7), a fost „Psihoterapiile validate ştiinţific”, un concept care promovează acele forme de psihoterapie care se bazează pe cercetări riguroase de laborator şi care asigură eficienţă şi siguranţă maximă actului terapeutic. În era „asigurărilor de sănătate” acest concept este unul fundamental, discutat pentru prima data în România, cu implicaţii majore asupra politicilor privind asigurările de sănătate şi serviciilor acoperite de acestea în ţară.
Informaţii despre Congres (ex. program, participanţi, locaţie etc.) pot fi găsite la: http://www.latinidies2007.ro Informaţii despre organizatori pot fi găsite la www.psychotherapy.ro şi la www.clinicalpsychology.ro. Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 29 septembrie 2007, la ora 9, pe str. Sindicatelor nr. 7, Cluj-Napoca. Pentru informaţii detaliate puteţi suna la 0744266300.
Cu deosebită consideraţie, Prof. univ. dr. Daniel David, Directorul Congresului