Stimati colegi,
Cu regret si tristete profunda va anunt incetarea din viata, marti 24 iulie 2007, imediat dupa miezul noptii, a lui Albert Ellis. Dupa cum stiti cei mai multi dintre dvs., Albert Ellis este considerat bunicul (the grandfather) terapiilor cognitiv-comportamentale si fondatorul terapiei rational-emotive si cognitiv-comportamentale, probabil cea mai influenta si eficienta psihoterapie de azi. Anchetele de specialitate (ex. ale Asociatiei Psihologilor Americani) l-au considerat cel mai important psiholog in viata si unul dintre cei mai influenti in toata istoria psihologiei si psihoterapiei, unul dintre parintii „revolutiei cognitive” in psihologie.
Dincolo de contribuţia sa iniţială şi decisivă la apariţia psihoterapiilor cognitive şi comportamentale (ex. prin modelul ABC), mai specific, Albert Ellis a introdus idei noi în psihoterapie precum: (1) umorul şi stilul „confruntaţional” în restructurările cognitive (atunci când tipul de client şi de problemă permite acest lucru); (2) rolul gândirii absolutiste (demandigness) şi a catastrofării ca mecanisme etiopatogenetice implicate în patologie şi rolul acceptării (acceptance) ca mecanism de sanogeneză; şi (3) rolul metacogniţiilor şi a metaemoţiilor (secondary emotions) în procesul terapeutic.
Cu moarte lui se încheie o tradiţie în psihoterapie, dominată de „personalităţi gigant, de geniu” (ex. Ellis, Erickson, Freud, Jung, Perls, Rogers), noile generaţii de leaderi în psihoterapie fiind mai aproape de modelul „scientist-practitioner” şi „academic” decât de modelul centrat pe „leaderul spiritual”.
Albert Ellis a fost cel care a sustinut dezvoltarea psihoterapiei cognitiv-comportamentale in Romania (ex. este presedintele de onoare al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania), unii dintre dvs. avand sansa sa-l intalneasca (chiar daca pentru scurt timp) la Albert Ellis Institute, SUA, prin bursele oferite de Institutul american profesionistilor romani la propunerea lui si a mea, pentru a ma ajuta sa dezvolt o scoala serioasa de psihologie clinica si psihoterapie in Romania. Ma bucur enorm ca acest lucru s-a realizat si ca el a apucat sa cunoasca asta inainte sa moara!
Eu am avut privilegiul sa-l am direct ca supervisor timp de 2 ani (cat timp am fost in SUA), interactiunea cu el marcandu-ma definitiv ca om si profesionist. A stiut sa fie mentor, coleg si prieten, chiar atunci cand profesional nu vedeam lucrurile la fel. Voi continua in memoria lui proiectele incepute in comun (ex. o carte la Oxford University Press) si voi prelua, la invitatia de azi a editorului (Dr. Dobson), capitolul scris de el in tratatul clasic de terapii cognitiv-comportamentale in literatura internationala de specialitate (Handbook of Cognitive and Behavioral Therapies, Guildford Press, ed. III). „Conceptul RETMAN” (Albert Ellis fiind originalul RETMAN, cel care a inspirat personajul) va ramane dedicat memorie lui (accesibil la www.psychotherapy.ro), iar in toamna vom avea un numar special al revistei Journal of Cognitive and Behavioral Psychotherapies, dedicat activitatii sale.
Al, cum ii spuneam cei care l-am cunoscut, va ramane mereu in inima, memoria si activitatea noastra stiintifica, un liant pentru membrii Şcolii noastre de psihologie clinica si psihoterapie. Ma simt privilegiat ca am avut sansa sa cunosc un astfel de om!
Şef Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie
Prof. „Aaron T. Beck” univ. dr. Daniel David
- Mai multe informatii despre Albert Ellis si extraordinara sa activitate stiintifica si umana gasiti aici si aici
- Ecouri despre moartea lui au fost deja publicate in New-York Times
- La conferinta de anul acesta a Asociatiei Psihologilor Americani o sesiune speciala va fi dedicata memorie lui.