Conferinta – Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania

PSIHOLOGIE ŞI TEHNOLOGIE

Robotică, Tehnologii Virtuale şi Informatice:

Implicaţii şi Aplicaţii în Ştiinţele Cognitive Clinice

 

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Academia Romana, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare organizeaza la Bucuresti, in perioada 21-24 septembrie, cea de-a doua editie a conferintei “Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania”

 

În cadrul acestei Conferinţe Psihologia va fi reprezentată prin Workshop-ul „Roboterapie, Tehnologii Virtuale si Informatice: Implicatii si Aplicatii in Stiintele Cognitive Clinice (Chair: Prof. univ. dr. Daniel David, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca/Mount Sinai School of Medicine, SUA; Co-chair: Dr. Adrian Stoica, NASA, SUA). Workshop-ul va avea loc la Institutul de Filozofie şi Psihologie “C. R. Motru” din cadrul Academiei Române.

 

Workshop-ul va explora dezvoltările interdisciplinare de frontieră privind relaţia dintre Psihologie şi Tehnologie, mai precis între robotică, tehnologii virtuale şi informatice pe de o parte şi ştiinţele cognitive clinice (ex. psihodiagnostic, psihologie clinică/psihoterapie) pe de altă parte. Implicaţiile vor fi discutate atât la nivelul mecanismelor etiopatogenetice ale sănătăţii şi bolii, cât şi la nivelul tehnologiilor psihologice de tratament (inclusiv reabilitare psihomotorie), de promovare a sănătăţii mintale şi de optimizare psihologică a (minţii) subiectului uman (ex. optimizarea memoriei, învăţării, deciziei, autocontrolului emoţional şi comportamental, calităţii vieţii şi funcţionării sociale). Abordarea va fi una interdisciplinară, la Workshop participând psihologi, informaticieni, ingineri, medici, biologi, precum şi alţi specialişti implicaţi în domeniu. Vom ţinti şi crearea unei reţele internaţionale în domeniu, care să susţină aplicaţii de granturi şi colaborări. Vom prezenta Platforma de excelenţă în roboterapie şi psihoterapie prin realitate virtuală existentă în ţară – Platform for Robotherapy and Virtual Reality Psychotherapy (http:www.psytech.ro) – şi vom analiza cum poate fi ea utilizată pentru cercetări, servicii şi activităţi didactice internaţionale.

 

Cei interesaţi să participe la Workshop se pot înscrie la:

http://www.diaspora-stiintifica.ro/wks13.html

 

Mai multe despre Conferinta (http://www.diaspora-stiintifica.ro)

Prima editie a acestei conferinte a fost organizata in Septembrie 2008 prin Workshop-urile Exploratorii. Psihologia a fost reprezentata atunci de Workshop-ul “Stiinte Cognitive Clinice” (Chair: Prof. univ. dr. Daniel David). Evenimentul a dat posibilitatea comunitatii stiintifice nationale de cercetare sa isi prezinte realizarile, a creat premisele pentru punerea bazelor si pentru extinderea a cat mai multe parteneriate stiintifice intre centrele romanesti si internationale de cercetare. De asemenea s-au realizat noi colaborari si parteneriate pentru participarea in proiecte europene si colaborari bi sau multilaterale intre institute, universitati si firme din diferite tari, structurate pe baza competenţelor si intereselor comune cu cercetatorii romani din diaspora.

Conferinta „Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania„, ce va avea loc la Bucuresti in 21-24 septembrie 2010, continua seria intalnirilor dintre comunitatea stiintifica romaneasca din tara si cea de peste hotare inceputa in anul 2008. Organizata sub sloganul „Chemarea la Nationala a Cercetatorilor Romani din Diaspora” conferinta isi propune sa creeze un spatiu al dialogului si al colaborarii intre cercetatorii romani din tara si cei din afara granitelor ei.

Evenimentul este proiectat sa se desfasoare pe o durata de trei zile, din care primele doua vor fi dedicate Workshop-urilor Exploratorii. Acestea vor fi organizate pe domenii de competenta si in zone de deschidere in care exista potential si expertiza romaneasca, precum chimia, fizica, matematica, ingineria, stiintele socio-umane si economice, biologia, stiinta mediului, medicina, biotehnologii, arta si arhitectura. Workshop-urile Exploratorii se vor desfasura in diverse locatii, in universitati, institute de cercetare sau la Academia Romana in functie de organizatorul evenimentului specific. Scopul acestor evenimente stiintifice este acela de a crea premisele realizarii unor colaborari internationale inter- si trans-disciplinare de anvergura si de a contribui la cresterea vizibilitatii si impactului international al rezultatelor stiintifice romanesti.

Ca un specific al acestui an ultima sesiune a Workshop-urilor Exploratorii va fi dedicata discutarii criteriilor de evaluare a cercetarii pe domenii specifice in universitati, criterii ce vor sta la baza Exercitiului National de evaluare a cercetarii in 2011. Recomandarile vor fi utilizate in cadrul proiectului Doctoratul in Scoli de Excelenta – Evaluarea Calitatii Cercetarii in Universitati si Cresterea vizibilitatii prin Publicare stiintifica in vederea stabilirii metodologiei finale.

Prima seara va fi dedicata networking-ului, participantii avand astfel posibilitatea de a se intalni intr-un cadru mai putin formal pentru a se cunoaste si pentru a discuta oportunitati de colaborare. Ultima zi a conferintei va fi rezervata discutiilor in plen pe subiecte-cheie, de interes major pentru sistemul national de cercetare-dezvoltare-inovare.