In Memoriam -Vladimir Gheorghiu

 

            Pe 20 mai 2010 s-a stins din viaţă un mare psiholog de origine română, profesor universitar doctor Vadimir Gheorghiu.

            Vladimir-Aristos s-a nascut pe 13 ianuarie 1926, la Berlin, mezinul din cei patru copii ai lui Constantin si Bertha Gheorghiu.În 1936, Constantin a decis sa-si aduca familia in România, acasa, la Constanta. Vladimir începe sa lucreze de la 14 de ani, în port, facand liceul ca extern, la fara frecventa. Pasiunea pentru psihologie se manifesta de timpuriu, chiar daca absolvirea Facultatii de Filosofie si Stiinte Psihologice a Universitatii din Bucuresti are loc abia in 1955. In timpul studiilor a avut o experienta bogata ca ziarist si mai apoi ca diplomat, ajungand pana la rangul de director in Ministerul Afacerilor Externe (MAE).  Vocatia de cercetator l-a determinat ca in 1957 sa paraseasca MAE si sa se angajeze ca cercetator stagiar la Institutul de Psihologie al Academiei Române.

            In 1968  obtine o bursa Humboldt la Universitatea din Mainz. În 1969 a obtinut doctoratul cu “magna cum laude”, cu o teza despre Hipnoza si Memorie. Urmeaza ablitarea in anul 1973 si obtinerea titlului de Profesor al Universitatii din Mainz. Tot in 1973, decide sa se intoarca in România.

            Vladimir Gheorghiu a realizat o serie de cercetări de nivel internaţional în domeniul sugestiei, sugestibilităţii şi hipnozei clinice. A tratat prin intermediul hipnozei un număr foarte mare de pacienţi. Este întemeietorul Şcolii româneşti de hipnoterapie. Printre cei mai cunoscuţi discipoli/elevi ai săi se află: prof.univ.dr. Ion Dafinoiu, prof.univ.dr. Irina Holdevici, prof.univ. dr. Ilie Puiu Vasilescu, prof. univ. dr. Daniel David.

            In 1983, la vârsta de 57 de ani, dupa scandalul Meditatiei Transcedentale este fortat sa paraseasca România. Intre 1983 si 1991, anul pensionarii, este profesor la Universitatea din Giessen, la Catedra de Psihologie. În 1987 a organizat la Giessen, primul Simpozion de Sugestie şi Sugestibilitate.

           In 1998 primeste Premiul Societatii Germane “Milton Erikson” pentru contributii remarcabile asupra Fenomenului Sugestiei si Sugestibilitatii, iar in anul 2000, Premiul “Ernest Hilgard”pentru Excelenta Stiintifica acordat de Societatea Internationala de Hipnoza.

            Vladimir, discipolii tăi si toţi reprezentaţii şcolii româneşti de hipnoterapie care îţi  datorează  actuala lor evoluţie profesională îţi vor păstra o frumoasă amintire.

 

Prof. univ.dr. Irina Holdevici