Programul: Robo-Psiholog – Un Robot Terapeutic Personal pentru Fiecare Casă/Familie

INTERNATIONAL INSTITUTE FOR THE ADVANCED STUDIES OF PSYCHOTHERAPY AND APPLIED MENATL HEALTH – UBB

NEWS: Programul: Minte Artificială/Robo-Psiholog – Un Robot Terapeutic Personal pentru Fiecare Casă/Familie

Studiile de specialitate arată că intervenţia psihologică susţinută (ex. prin sarcini derulate în mediul clientului), ca o extensie a ceea ce se întâmplă în cabinetul psihologului clinician/psihoterapeutului, poate eficientiza decisiv comportamentul uman şi/sau răspunsul acestuia la tratamentul psihologic şi/sau medical. Raţional însă, nu putem spera – din cauza resurselor limitate – să avem un psiholog pentru fiecare om, care să-l însoţească şi să-l consilieze în situaţii obişnuite de viaţă. În acest context, ideea Institutului nostru este că putem avea un robo-psiholog care să aibă această funcţie! Nu este o utopie, ci viziune. Aşa cum acum avem un televizor şi/sau un computer aproape în fiecare casă – şi aceste lucruri erau considerate rare şi de lux cu mulţi ani în urmă -, în viitorul apropiat noi credem că vom avea şi robo-psihologul terapeutic personal acasă (iar în viitorul mai îndepărtat chiar la „purtător”, adică un companion mobil).

Pentru a transpune în practică această viziune, Institutul este implicat deja într-o serie de proiecte specifice majore, a căror realizare va contribui la atingerea obiectivelor acestui program.

  1. Proiectul HELP4MOOD. Este un proiect european care testează eficienţa unui robot/sistem de inteligenţă artificială pentru tratamentul (acasă) pacienţilor cu tulburări depresive. Acest proiect este unul cu atât mai important cu cât, conform Organizaţiei Mondiale  a Sănătăţii, depresia va deveni în anul 2020 cauza numărul doi de dizabilitate în lume (ex. înaintea cancerului, fiind întrecută doar de tulburările cardiovasculare). Sperăm ca acest proiect să ajute la crearea – iniţial a zonei Cluj-Napoca/Transilvania – de „zone libere de depresie”, adică zone în care depresia nu va deveni cauză principală de dizabilitate.
    1. Pentru site-ul proiectului, vezi aici: http://help4mood.info/site/default.aspx
    2. Pentru un film ilustrativ, vezi aici: http://www.youtube.com/watch?v=T4eE7vAzS5A
  2. Proiectul DREAM. Proiectul DREAM este un proiect european care va demara în luna martie 2014. Proiectul porneşte de la studiile noastre anterioare în domeniul utilizării roboterapiei pentru copiii cu tulburări de spectru autist, dar va generaliza aplicaţiile şi la alte condiţii clinice (ex. tulburări de atenţie şi hiperactivitate). În esenţă, urmărim să construim o nouă generaţie de roboţi terapeutici, care sa fie mult mai independenţi, inteligenţi şi accesibili (ex. părinţilor/acasa şi educatorilor/în şcoli). Este unul din cele mai mari proiecte de cercetare ale UBB susţinute din fonduri europene de cercetare, urmând a stabili direcţiile europene în domeniu în următorii 4 ani.
  3. Proiectul ROBO-RETMAN. Retman este un personaj al psihoterapiei raţional-emotive şi cognitiv-comportamentale, care a apărut ca personaj de benzi desenate, poveşti raţionale pentru copii şi desene animate terapeutice. În forma robotică, va ajuta copiii să înveţe strategii de reglare emoţională, sporindu-le astfel inteligenţa emoţională şi socială. El este integrat cu sistemul de pastile psihologice (PsyPills)
    1. Pentru informaţii suplimentare vezi aici: http://retman.ro/?page_id=15

Notă: Institutul (http://www.psychotherapy.ro) este o platformă de cercetare de interes european, fiind selectată şi inclusă în reţeaua MERIL (vezi aici: http://portal.meril.eu/converis-esf/publicweb/research_infrastructure/3446).