SCRISOARE DESCHISĂ – MANIFEST PENTRU ŞTIINŢĂ

Institutul Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mentală Aplicată

(www.psychotherapy.ro)

Scrisoare Deschisă: Ştiinţa la Răscruce de Vremuri

Asistăm în ultima vreme la o recrudescenţă a iraţionalului şi ignoranţei în forma non-ştiinţei şi/sau pseudoştiinţei. Astfel, la Televiziunea Naţională se discută în mod serios dacă Astrologia este sau nu este ştiinţă, există o ofensivă pentru scoaterea teoriei evoluţioniste din manualele şcolare, iar unii demnitari (ex. miniştri) declară în mod public că ei cred în Horoscop şi Astrologie şi că îşi ghidează comportamentele şi după ce spun acestea şi/sau au clarvăzători ca şi consultanţi personali etc.

Este drept că în spaţiul public fiecare poate promova ceea ce doreşte, în condiţiile în care respectă legea. Dacă mass media privată poate alege în numele „rating-ului” să promoveze iraţionalul şi chiar prostia – o face pe banii ei –, instituţiile publice nu au dreptul să facă acest lucru! Desigur, în numele libertăţii de gândire, se pot aborda oricând teme de frontieră sau neobişnuite, care încă nu sunt cunoscute sau epuizate de ştiinţă. Dar a reinventa teme moarte (ex. astrologia) şi/sau a rezolva probleme rezolvate, în spaţiul public, din fonduri publice, este o irosire iresponsabilă a resurselor acum când specia noastră se confruntă cu provocări majore care îi pun sub semnul întrebări însăşi existenţa. Ajunge să amintim doar provocările legate de:

  1. schimbarea climei;
  2. suprapopulare;
  3. epuizarea resurselor;
  4. foametea şi mortalitatea infantilă uriaşă (în anumite zone ale globului);
  5. amenintări potenţiale din spaţiul cosmic (ex. ciocnirea cu meteoriţi masivi) etc.

Ce facem noi în aceste situaţii? Ne disipăm resursele promovând pseudoştiinţa şi non-ştiinţa, lovind astfel în ştiinţă, care este singurul demers care a arătat până acum că în principiu poate soluţiona unele din aceste probleme. Cine credeţi că va dezvolta agricultura şi zootehnia? Incantaţiile sau ingineria genetică? Cine credeţi că va rezolva problemele de sănătate? Conjuncţia „Jupiter cu Venus în Săgetător” sau o tehnologie medicală avansată? Şi putem continua cu multe astfel de întrebări.

Ştiinţa este un demers care rezolvă probleme (teoretice şi/sau practice). Nu înseamnă că a rezolvat toate problemele cu care ne confruntăm şi că avem răspunsuri la toate întrebările; ştiinţa este un demers continuu! Aşadar, faptul că anumite probleme nu sunt încă rezolvate de ştiinţă nu înseamnă însă că trebuie să le dăm pe mâna pseudoştiinţei/non-ştinţei, mai ales când acestea nu se prezintă ca alternative ştiinţei, ci se doresc recunoscute chiar ca parte a ştiinţei! Legenda Calului Troian este o ispită constantă!

Rugăm instituţiile private de mass media să sprijine promovarea ştiinţei şi boicotarea sistematică a pseudoşiinţei şi non-ştiinţei, atunci când acestea pretind a fi similare ştiinţei. Solicităm în mod direct instituţiilor publice de mass media intrarea în normalitate, prin sprijinirea modalităţilor serioase de acces la cunoaştere (cunoaşterea ştiinţifică, cunoaşterea teologică şi cunoaşterea filosofică) şi punerea pseudoştiinţei şi nonştiinţei la locul cuvenit: spectacol (entertaiment) şi/sau căi alternative ştiinţei. Ar fi păcat ca eforturile şi sacrificiile atâtor oameni de ştiinţă de-a lungul evoluţiei civilizaţiei umane să fie învinse şi să pălească în faţa iraţionalului – prin simplul fapt că este mai atractiv şi bine promovat – acum când avem atâta nevoie de o abordare ştiinţifică serioasă.

Prof. univ. dr. Daniel David,
Preşedinte 29.03.2008