Cursuri de formare continua – 2009

Consorţiul format din Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie (cu structurile aferente: Institut şi Clinică) şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România vă propune pentru 2009 o serie de cursuri aplicative de formare continuă în domeniul clinic, cu aplicaţii în domenii şi la populaţii variate (vezi mai jos). Taxa pentru fiecare curs este de 400 RON. Persoana de contact: Asist. cercetare, MA, Raluca Anton (Tel. 0264 434141; Email: clinica@psychology.ro).

 

 

I. Psihodiagnostic şi evaluare clinică; aplicaţii la copii, adulţi şi vârsta a treia

Se prezintă într-o manieră pragmatică demersul evaluării clinice şi principalele instrumente folosite, care să ofere un sistem de practică psihologică validată ştiinţific în ceea ce priveşte psihodiagnosticul şi evaluarea clinică, adică evaluarea cu relevanţă pentru mecanisme psihologice implicate în sănătate şi boală; aplicaţiile în domeniile non-clinice (ex. educaţional, muncii-organizaţional, judiciar, apărare şi securitate naţională etc.) sunt descrise în limitele de competenţă ale acestor profesionişti. Aceste cursuri/workshop-uri oferă şi prerechizitele necesare pentru achiziţionarea din partea celor interesaţi a Platformei de Evaluare Clinică (vezi www.rtscluj.ro) formată din: (1) Interviurile Clinice Structurate (SCID), pentru copii şi adulţi, şi (2) Sistemul de Evaluare Clinică.

Ø      23 – 25 ianuarie – Bucureşti

Ø      20 – 22 martie – Satu Mare

 

 

II.                Intervenţii cognitiv – comportamentale pentru copii, adolescenţi şi vârsta a treia. Fundamente

Se prezintă într-o manieră pragmatică, procedurile de: modificare comportamentală, restructurare cognitivă, rezolvare de probleme, management al stresului prin mecanisme de coping şi tehnici de relaxare, negociere şi management al conflictului, luare eficientă a deciziilor, comunicare şi de autocontrol emoţional şi comportamental, fundamentale în intervenţiile psihologice validate ştiinţific.

Ø      6 – 8 februarie – Bucureşti

Ø      20 – 22 februarie – Sibiu

Ø      22- 24 mai – Sibiu

Ø      29 – 31 mai – Satu Mare

Ø      6 – 8 noiembrie – Timişoara

 

 

III.             Relaţie Psihoterapeutică . Fundamente

Se prezintă într-o manieră pragmatică aspecte ce ţin de anatomia actului psihoterapeutic, cu precădere relaţia psihoterapeutică. Activităţile se vor concentra asupra analizei şi optimizării factorilor validaţi ştiinţific care caracterizează relaţia terapeutică cognitiv-comportamentală: (1) empatie; (2) acceptare necondiţionată a pacientului; (3) congruenţă şi (4) colaborare.

Ø      6 – 8 martie  – Bucureşti

Ø      15 – 17 mai – Sibiu

Ø      30 oct. – 1 nov. – Timişoara

 

 

IV.              Program de intervenţie cognitiv – comportamentală pentru copii agresivi

Se prezintă într-o manieră pragmatică procedurile de realizare a diagnosticului în cazul copiilor agresivi, modul de intervievare a părinţilor, modul în care se realizează discuţiile cu copilul, factorii implicaţi în apariţia şi dezvoltarea comportamentului agresiv. Sunt abordate tehnici specifice de construire a relaţiei cu copilul, motivarea copiilor, consiliere a părinţilor şi a familiei, metode de monitorizare a efectelor intervenţiei, etc.

  • Cluj-Napoca, 13-15 martie

 

V.                 Intervenţii cognitiv – comportamentale în terapia de cuplu şi a familiei

Se prezintă într-o manieră pragmatică fundamentele ştiinţifice ale terapiei cognitiv-comportamentale a cuplului şi familiei, o serie de tehnici cognitiv-comportamentale specific adaptate terapiei de cuplu, tehnici de negociere şi mediere a situaţiilor de criză şi, de asemenea, strategii pentru abordarea problemelor de dinamică sexuală.

  • Cluj-Napoca, 3-5 aprilie

 

VI.              Dezvoltarea abilităţilor parentale. Curs pentru părinţi

Se prezintă într-o manieră pragmatică principiile psihologice eficiente în practica cu copiii în promovarea sănătăţii, precum şi optimizarea şi dezvoltarea eficientă din punct de vedere social, emoţional, cognitiv şi comportamental având ca şi scop prevenţia apariţiei unor probleme psihice atât în ceea ce îi priveşte pe copii, cât şi pe părinţi.

  • Cluj-Napoca, 8-10 mai

 

VII. Psihodiagnostic şi evaluare clinică; aplicaţii la copii cu vârste între 0 şi 12 ani

Se prezintă într-o manieră pragmatică demersul evaluării clinice şi principalele instrumente folosite, care să ofere un sistem de practică psihologică validată ştiinţific în ceea ce priveşte psihodiagnosticul şi evaluarea clinică, adică evaluarea cu relevanţă pentru mecanisme psihologice implicate în sănătate şi boală în cazul acestor categorii de vârstă.

  • Cluj-Napoca, 5-7 iunie