ROBOŢII DE PE AVALON

ROBOŢII DE PE AVALON – Vino să-l cunoşti pe Probo!

Invitaţie conferinţă de presă

 

            Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj are plăcerea să vă invite miercuri, 5 ianuarie 2011,  de la ora 12.00, la prezentarea robotului inteligent Probo. Dezvoltat de o echipă de cercetători belgieni de la Universitatea Vrije din Bruxelles, robotul se află la Cluj pentru a fi testat clinic în cadrul Platformei de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală (Platforma Matrix) a Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie în colaborare cu Centrul de Autism Transilvania. Clujenii au astfel oportunitatea de a beneficia de cele mai avansate cercetări şi dezvoltări terapeutice în domeniu.

 

            Testarea este rezultatul colaborărilor internaţionale realizate de către psihologii clujeni în cadrul proiectelor de dezvoltare şi implementare a terapiilor asistate de roboţi inteligenţi (Roboterapie). După Probo, în luna februarie, va sosi la Cluj şi Nao, un alt robot inteligent, creat de cercetătorii francezi. De asemenea, psihologii clujeni participă, alături de cercetători din Anglia, Italia şi Spania, la crearea unui robot destinat tratamentului pacienţilor cu tulburări depresive majore. Procesul de construcţie a robotului (care nu a fost încă botezat) se va derula într-un consorţiu internaţional, printr-un grant finanţat de Comisia Europeană; prima întâlnire a echipei internaţionale va avea loc în această lună, în Anglia.

 

            În această săptămână se află la Cluj doi dintre creatorii lui Probo, Bram Vanderborght şi Jelle Saldien, de la Universitatea Vrije. Conferinţa de presă, la care vor participa Probo, cercetătorii belgieni şi Daniel David (directorul Platformei Matrix) şi Alina Rusu (directorul Laboratorului Data de pe Platforma Matrix), din partea catedrei clujene, şi colaboratori de la Centrul de Autism Transilvania, va fi găzduită de către Clădirea Avalon, din cadrul Institutului de Psihoterapie din Cluj (str. Republicii, nr. 37).

 

            Joi de la 14.30 va avea loc o prezentare în Catedră (str. Republicii nr. 37, Clădirea AVALON, ora 14-15.30), iar vineri ca avea loc un Workshop deschis studenţilor (str. Sindicatelor nr. 7, orele 16-18, sala Mărgineanu). Mai multe amănunte despre Probo şi programele de cercetare în acest domeniu găsiţi în materialul de mai jos.

 

ROBOŢII DE PE AVALON

Roboterapia – cercetări psihologice de frontieră cu ajutorul roboților, la Cluj

 

După Pleo, robotul dinozaur testat de psihologii clujeni anul trecuţi, Probo este partenerul special de început de an al psihologilor clujeni. Probo este un robot inteligent, dezvoltat de un grup de cercetători belgieni de la Universitatea Vrije din Bruxelles, cu ajutorul Fundației Anty, înființată special în acest scop și care a beneficiat, printre alții, și de susținerea financiară a lui Bill Gates. Conform președintelui Fundației Anty, Ivan Hermans, ideea robotului i-a venit după vizionarea filmului ”I, Robot”.

 

Inspirat, ca design, de elefanți (care fac parte din ordinul proboscidienilor, de unde și denumirea), Probo are capul, trompa și ”blana” dotate cu senzori care, la atingere, reproduc diferite emoții umane. De asemenea, Probo are încorporat pe stomac un ecran, capabil la rândul lui, să afișeze diferite emoții.

 

La prima vedere doar o jucărie de pluș, Probo este, de fapt, un robot destinat să ajute copiii aflați în condiții medicale și psihologice dificile (pentru mai multe detalii, vezi și http://probo.vub.ac.be/). În România, Probo va fi testat și utilizat în tratamentul copiilor cu tulburări de tip autist, oferindu-le astfel șansa de a beneficia de cele mai noi dezvoltări tehnologice și terapeutice din domeniu.

 

Sosirea în România a robotului Probo este rezultatul colaborărilor internaționale dezvoltate de cercetătorii Catedrei de Psihologie Clinică și Psihoterapie a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) cu ajutorul Platformei de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală (Platforma Matrix) în domeniul Roboterapiei. Lansată oficial în februarie 2010, Platforma Matrix (mai multe amănunte pe http://www.psytech.ro)  își confirmă astfel scopul pe care și l-a propus – de pol de excelență la nivel național și internațional, stimulând și găzduind proiecte internaționale colaborative de anvergură.

 

Cercetători clujeni se alătură astfel colegilor lor europeni de top, implicați în dezvoltările complementare din domeniul roboticii, oferind soluții psihologice necesare construirii roboților psiho-sociali (cu rol în creșterea calității vieții și funcționării sociale a oamenilor) și participând la testarea și utilizarea acestora în contexte psiho-sociale (inclusiv în cazul psihoterapiei – Roboterapie).

 

”Așa cum roboții sunt utilizați în intervențiile chirurgicale dificile, tot astfel ei sunt asimilați în psihoterapia modernă, sub forma roboterapiei. Domeniul terapiilor asistate de roboți inteligenți este extrem de divers, de la cele destinate copiilor cu probleme speciale, cum este cazul copiilor cu autism, până la problemele grave ale adulților, cum ar fi tulburările depresive majore. Roboterapia poate fi utilizată însă și pentru dezvoltarea personală și socială (creşterea calităţii vieţii şi funcţionării sociale) a diferitelor persoane fără probleme psihologice”, explică dr. psiholog Daniel David, șeful Catedrei de Psihologie Clinică și Psihoterapie a UBB şi directorul Platformei Matrix.

 

În luna februarie 2011, la Cluj va sosi un alt robot inteligent, Nao, elaborat de cercetătorii francezi, care va fi testat în tratarea copiilor cu autism, precum și pentru stimularea dezvoltării sociale și emoționale a copiilor fără probleme psihologice.

 

De asemenea, psihologii clujeni participă, alături de cercetători din Anglia, Italia și Spania, la crearea unui robot destinat tratamentului pacienților cu tulburări depresive majore. Procesul de construcție a robotului (care nu a fost încă botezat) se va derula într-un consorțiu internațional, printr-un grant finanțat de Comisia Europeană. Prima întâlnire a echipei internaționale va avea loc în această lună, în Anglia.

 

Mai multe amănunte despre aceste din urmă proiecte vă vom oferi pe parcursul derulării lor.